اینترنت اشیا
اینترنت اشیا (Internet of things) که به اختصار (IOT) گفته میشود، درحقیقت به ارتباط بین هرآنچه که در دنیا وجود دارد و اینترنت گفته میشود. در سالهای اخیر رشد خیرهکنندهای درکاربرد اینترنت اشیا رخ داده است. از خانه تا محل کار، انواع دستگاههای IOT در اطراف ما متولد شدهاند و در حال کار هستند، مانند درهای هوشمند و روباتهای جارو، که این احساس را میدهد که فناوریهای اینترنت اشیا به معنای واقعی کلمه همه چیز را به شبکهها متصل میکند. از اعداد و ارقام میتوان فهمید که این احساس در حال تحقق است. به نظر میرسد که فناوریهای اینترنت اشیا عمیقاً زندگی روزمره ما را تغییر داده و تولید صنعتی را متحول کرده است و حتی ممکن است در آینده نزدیک نحوه کار جامعه را تغییر دهد.
تاریخچه
تاریخچه جالب بیان اینترنت اشیا به عنوان اولین بار مربوط به دانشجویی در دانشگاه کارنگی ملون در پیتسبورگ پنسیلوانیا میباشد که برای خرید نوشیدنی مجبور به سپری کردن مسیر طولانی میشد و در خیلی از مواقع نوشیدنی موجود نبود. بنابراین یک سیستمی طراحی کرد تا از راه دور موجودی یخچال فروشگاه را بررسی کند. این سیستم را سیستم وندینگ نامیدند که خیلی از افراد به عنوان اولین سیستم در دنیای IOT در نظرگرفتهاند.
در سال ۱۹۹۹ اینترنت اشیا توسط کوین اشتون برای اولین بار مطرح شد. کوین در شرکت تولید لوازم آرایشی بهداشتی کار میکرد که کنجکاو شد موجودی انبار را بداند، همزمان با این موضوع در این سال برچسبهای RFID معرفی شدند که میتوانستند با استفاده از امواج رادیویی اطلاعات را از طریق بیسیم منتقل کنند.
کوین اشتون با استفاده از این برچسبها در شرکت لوازم آرایشی توانست مقدار موجودی انبار را به راحتی مورد بررسی و چک کند. درنهایت با اعلام کلمه اینترنت اشیا در سخنرانی خود با استفاده از برچسبهای RFID و ارتباط بین اشیا و اینترنت تاکید کرد.
کاربرد اینترنت اشیا
گرایش به این موضوع در سالهای اخیر به دلیل کاربرد متنوع آن در زمینههای مختلف رو به افزایش است. این کاربردها شامل سلامت و روان، کشاورزی، شهرهای هوشمند، خانه هوشمند و صنعت میباشد.
کاربرد IOTدر سلامت و درمان
در ارتباط با حوزه سلامت و درمان میتوان به وسیله گجتهای پوشیدنی و حسگرهایی که به بیمار متصل میکنند، وضعیت کنونی بیمار را از راه دور کنترل و بررسی کرد. طبق تحقیقات در این راستا میتوان گفت که با ورود IOT به این حوزه از مرگهای ناگهانی واحتمالی بیماران و همچنین هزینههای مضاعف حاصل از نگهداری بیماران جلوگیری شود.
کاربرد IOT در کشاورزی
در ارتباط با کشاورزی با استفاده از حسگرها میتوان در ساعات منظم و به صورت خودکار زمینهای زراعی و گلخانهها را آبیاری کرد و از میزان کیفیت خاک، بافت خاک و آفت کشی مطلع شد. در سطح بالاتر میتوان با استفاده از حسگرهای حساس به دما در جنگلها و زمینهای زراعی از آتش سوزی جلوگیری کرد.
کاربرد IOT در شهرهای هوشمند
در رابطه با شهرهای هوشمند میتوان با استفاده از حسگرهای بیسیم از میزان آلودگی هوا، میزان ترافیک، مقدار سرعت اتومبیلها و مکانهای مختلف نصب کنترل سرعت و چراغ راهنمایی در نقاط مختلف شهر مطلع شد.
کاربرد IOT در خانههای هوشمند
یکی از مهمترین و اولین کاربردهای IOT در حوزه خانه هوشمند میباشد که در این حوزه میتوان تمامی اشیا قابل استفاده در خانه را با استفاده از اینترنت از راه دور کنترل و مدیریت کرد. هدف از به کارگیری IOT در این حوزه راحت کردن کارها و حس امنیت می باشد.
کاربرد IOT در صنعت
در این حوزه با استفاده از حسگرهای بیسیم و تجزیه تحلیل و شبکههای حسگر بیسیم میتوان در کارخانه جات و شرکتها از مقدار موجودی محصولات در انبار و کنترل آنها از راه دور و همچنین موجود کردن محصولات را فراهم کرد.
امنیت IOT
امنیت و سیستم عاملهای مرتبط با دستگاه های اینترنت اشیا با سیستم عاملهای کامپیوتری متفاوت است به این صورت که برای هر دستگاه در هر حوزه سیستم عامل های شخصی و مورد نیاز آن دستگاه باید طراحی کرد.
به دلیل برخی حفره های امنیتی در این سیستم عاملها احتمال هک شدن توسط افراد مخرب افزایش مییابد. دلیل این هک شدنها وجود حفرهها درگجتهای پوشیدنی و حسگرها میباشد که به هکرها این اجازه را میدهد که مکالمات را استراق سمع کنند و حتی با کاربران ارتباط برقرار کنند. بنابراین این موضوع در IOT حائز اهمیت بوده و نبود امنیت کافی باعث عدم پذیرش اینگونه سیستم ها در میان افراد می باشد.
آینده IOT
با پیشرفت چشمگیر IOT در دنیای امروز تا سال ۲۰۳۰
تعداد دستگاههای اینترنت اشیا به ۳۰ میلیارد خواهد رسید. از طرفی تلفیق IOT و هوش مصنوعی تحولات زیادی در کسب و کارها ایجاد میکند و شغلهای متعدد و جدیدی خلق خواهد شد.
برای اطلاع از کاربرد اینترنت اشیا در خانه های هوشمند اینجا کلیک کن