شرایط نکاح : ضمن سلام و وقت بخیر خدمت دوستان گلم.در جلسات گذشته راجب معنای خواستگار و بار حقوقی آن و همچنین دوران نامزدی و تفاوت نکاح موقت و دائم به اختصار به گفت و گو پرداختیم. حال در این مبحث به شرایط نکاح می پردازیم.

اختلاف جنس هم در زمان ازدواج و هم در دوران زناشویی شرط صحت نکاح است پس بنابراین نکاح با تغییر جنسیت منحل می شود. از دیگر شرایط نکاح وجود اراده و در واقع قصد انشا است همانطور که این شرط در سایر شرایط عقود لازم جاری است.علاوه بر طرفین عقد، عاقد نیز باید قاصد باشد. مواد 1062 و 1064 قانون مدنی منظور از عاقد شخصی است که یا برای خود عقد نکاح میبندد یا به نمایندگی از دیگری عقد نکاح را جاری می کند.

در جاری ساختن عقد نکاح صرفا با لفظ اتفاق نمی افتد بلکه با نوشته یا ایما و اشاره نیز صورت میگیرد فقط اینکه باید به وضوح حاکی از انشای عقد باشد.پس نباید از ظاهر ماده 1062 ق.م این برداشت را کرد که عقد فقط با بیان الفاظ خاص واقع می شود.پس حتی نوشته هم اگر صریحا بر قصد نکاح دلالت کند به منزله لفظ است.

در نکاح حتما نباید با لفظ عربی جاری گردد پس ایجاب و قبول به هر لفظی واقع می شود.در عقد نکاح ایجاب از طرف زن و قبول از طرف مرد می باشد اما عکس این امر نیز صحیح می باشد.توالی عرفی ایجاب و قبول در نکاح شرط صحت عقد است.

نکاح عقد تشریفاتی نمی باشد بنابراین به مجرد عقد نکاح صحیح است ولیکن عدم ثبت نکاح مطابق قانون حمایت از خانواده جرم محسوب میشودالبته این مورد در نکاح دائم می باشد. در نکاح موقت نیاز به ثبت نمی باشد مگر در صورت توافق طرفین یا باردار شدن زوجه و یا اینکه شرط ضمن عقد باشد.

برای اطلاع از شروط ضمن عقد نکاح اینجا کلیک کنید.

فهرست مطالب